Upadłość firmy Arkadiusz_Firma 10.05.2026 23:53

Co syndyk może realnie zająć po ogłoszeniu upadłości firmy?

Mam pytanie do osób, które już przez to przechodziły, bo po ogłoszeniu upadłości kompletnie nie wiem, co syndyk może objąć, a czego nie. Najbardziej martwi mnie mieszkanie i samochód, bo część rzeczy jest kupiona prywatnie, a część była wykorzystywana w działalności. Nie jestem też pewien, jak to wygląda z wynagrodzeniem z nowej pracy i czy syndyk może wejść w majątek żony, jeśli formalnie działalność była tylko na mnie. W różnych miejscach czytam co innego i trudno mi odróżnić, co faktycznie wchodzi do masy upadłości, a co jest wyłączone. Jeśli ktoś miał podobną sytuację, to będę wdzięczny za wyjaśnienie, jak to wyglądało u was w praktyce.

Dyskusja (5)

Justyna_84 11.05.2026 08:37
Z tego, co wiem, syndyk co do zasady obejmuje to, co wchodzi do masy upadłości, ale nie wszystko automatycznie przepada, bo znaczenie ma też to, czy dana rzecz była prywatna, czy faktycznie związana z działalnością. W tym materiale jest to całkiem jasno opisane, zwłaszcza przy mieszkaniu, samochodzie, wynagrodzeniu i majątku małżonka: Jakie przedmioty może zająć syndyk po ogłoszeniu upadłości?. Przy majątku żony dużo zależy od ustroju majątkowego i tego, czy były wspólne składniki, więc tu akurat warto sprawdzić szczegóły, a nie opierać się na domysłach. Masz u siebie rozdzielność majątkową czy wspólność?
Romek_Upadlosc 12.05.2026 01:12
Z tego co wiem, syndyk co do zasady bierze pod uwagę cały majątek należący do upadłego na dzień ogłoszenia upadłości, ale nie wszystko może po prostu zabrać bez wyjątków. Mieszkanie i samochód mogą wejść do masy, jeśli formalnie są Twoje, nawet gdy były używane częściowo prywatnie, natomiast wynagrodzenie z nowej pracy też może być objęte tylko w ograniczonym zakresie, tak żeby zostały środki do życia. Majątek żony nie powinien być ruszany, jeśli faktycznie należy do niej, chociaż przy wspólności majątkowej sprawa bywa bardziej skomplikowana. Podobny watek byl tez tutaj: Upadłość firmy a zaległe pensje – kto realnie wypłaca i kiedy?.
Basia_98 12.05.2026 08:58
Dokładnie, dużo zależy od tego, co faktycznie należy do masy upadłości, a nie od samego faktu, że coś było kiedyś używane przy firmie. Mieszkanie i auto nie zawsze są traktowane tak samo, bo znaczenie ma własność, sposób nabycia i to, czy były prywatne czy firmowe. Z wynagrodzeniem z nowej pracy też nie jest tak, że syndyk zabiera wszystko, a majątek żony co do zasady nie powinien być ruszany tylko dlatego, że działalność była na jedną osobę, choć przy wspólności majątkowej bywa to bardziej złożone.
Mirek_Upadlosc 13.05.2026 01:12
Dokładnie, kluczowe jest to, co faktycznie należało do Ciebie w dniu ogłoszenia upadłości, a nie tylko to, do czego coś było używane. Jeśli mieszkanie albo auto są prywatnie Twoje, to syndyk może się tym zainteresować, ale przy wynagrodzeniu z nowej pracy i majątku żony sporo zależy od ustroju majątkowego i konkretnych dokumentów. W takiej sytuacji naprawdę warto od razu przejrzeć z kimś papiery, bo przy upadłości szczegóły robią dużą różnicę.
Iwona_Oddluzenie 13.05.2026 13:30
Z tego co wiem, syndyk co do zasady obejmuje majątek należący do upadłego na dzień ogłoszenia upadłości, więc znaczenie ma to, czy dana rzecz faktycznie jest Twoja prywatnie, czy była związana z firmą i z jakich środków została kupiona. Mieszkanie i samochód mogą wejść do masy upadłości, ale przy wynagrodzeniu z nowej pracy nie jest tak, że zabierane jest wszystko, bo obowiązują ograniczenia jak przy potrąceniach. Co do majątku żony, sam fakt Twojej upadłości nie oznacza automatycznie zajęcia jej osobistego majątku, choć przy wspólności majątkowej sytuacja bywa bardziej skomplikowana.