Zatrzymanie egzekucji komorniczej Iwona_76 10.05.2026 19:32

Czy wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku przy apelacji może zatrzymać egzekucję komorniczą w firmie?

Prowadzę małą firmę usługową i po wyroku w pierwszej instancji wierzyciel skierował sprawę do komornika, który zajął już konto firmowe. Chodzi o około 34 tys. zł, a apelacja jest właśnie przygotowywana przez pełnomocnika. Zastanawiam się, czy sam wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku złożony razem z apelacją może realnie zatrzymać dalszą egzekucję. Czy ktoś miał taką sytuację już na etapie po doręczeniu wyroku z uzasadnieniem, ale przed rozpoznaniem apelacji?

Dyskusja (5)

Ania_90 10.05.2026 20:04
Miałem podobną sytuację i sam wniosek z apelacją nie zatrzymał komornika od razu, bo dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu, egzekucja zwykle idzie dalej. U mnie konto było dalej zablokowane jeszcze przez jakiś czas, mimo że apelacja już poszła. Dopiero jak zapadła konkretna decyzja sądu, pełnomocnik mógł to skutecznie ruszyć u komornika. Masz już nadaną klauzulę wykonalności i zajęcie tylko na rachunku, czy też poszło szerzej?
Edyta92 10.05.2026 20:59
Z tego co kojarzę, sam wniosek złożony razem z apelacją nie zatrzymuje egzekucji automatycznie. Do momentu, aż sąd wyda konkretne postanowienie o wstrzymaniu wykonania albo o ograniczeniu skutków egzekucji, komornik zwykle działa dalej na podstawie tytułu wykonawczego. Przy zajętym koncie firmowym to niestety często wygląda tak, że blokada trwa, dopóki nie pojawi się formalna decyzja sądu. Samo wniesienie apelacji też co do zasady nie wstrzymuje wykonalności wyroku. W praktyce dużo zależy jeszcze od tego, na jakiej podstawie wierzyciel dostał klauzulę i czy wyrok był już wykonalny od razu, np. przez rygor natychmiastowej wykonalności. Bywają też sytuacje, że sąd nie zatrzymuje całej egzekucji, tylko np. wstrzymuje przekazanie wyegzekwowanych pieniędzy wierzycielowi albo dalszą sprzedaż majątku. Jeśli pełnomocnik składa taki wniosek, to liczy się głównie szybkie rozpoznanie przez sąd, a nie samo jego nadanie. Czy w Twojej sprawie wyrok miał rygor natychmiastowej wykonalności?
NinaPlock 11.05.2026 08:15
Miałem podobną sytuację w działalności i sam wniosek z apelacją niestety niczego u mnie automatycznie nie zatrzymał. Komornik działał dalej, dopóki sąd nie wydał konkretnego postanowienia o wstrzymaniu wykonania, więc przez ten czas zajęcie rachunku dalej wisiało. Dużo zależy też od tego, czy wyrok był od razu wykonalny i na jakim etapie poszło to do komornika. Pełnomocnik składa już osobny wniosek o zawieszenie egzekucji albo o ograniczenie zajęcia?
Lena_96 11.05.2026 08:15
Miałem podobną sytuację w firmie i sam wniosek z apelacją niestety niczego automatycznie nie zatrzymał. Komornik działał dalej, dopóki sąd nie wydał konkretnego postanowienia o wstrzymaniu wykonania, więc przez ten czas zajęcie konta normalnie wisiało. U mnie dopiero szybka reakcja pełnomocnika i złożenie papierów do komornika po decyzji sądu coś realnie zmieniły. Masz już złożony osobny wniosek do sądu o wstrzymanie i pełnomocnik kontaktował się z komornikiem?
MartaKatowice 12.05.2026 18:19
Z tego co wiem, sam wniosek złożony z apelacją nie zatrzymuje egzekucji automatycznie. Komornik działa dalej, dopóki nie będzie konkretnego postanowienia sądu o wstrzymaniu wykonania albo innej podstawy do zawieszenia egzekucji. W praktyce samo złożenie pisma zwykle nic jeszcze nie zmienia na koncie firmowym. U mnie w podobnej sprawie kluczowe było to, jak szybko sąd rozpoznał wniosek i czy były mocne argumenty, że dalsza egzekucja narobi nieodwracalnych szkód. Przy działalności gospodarczej zajęcie rachunku potrafi mocno przycisnąć, więc czas ma tu duże znaczenie. Dobrze też sprawdzić, czy wyrok z I instancji ma już wykonalność, bo to sporo zmienia. Masz już informację, czy pełnomocnik składa samą apelację z wnioskiem o wstrzymanie, czy też osobne pismo do sądu i do komornika?