Finansowanie RenataS 07.05.2026 17:55

Czy mała firma dostanie finansowanie VAT przy dotacji unijnej, jeśli refundacja będzie dopiero po odbiorze?

Prowadzę małą firmę usługową i mam podpisaną umowę o dofinansowanie na zakup sprzętu, ale VAT muszę wyłożyć z własnych środków. W moim przypadku to około 68 tys. zł, a refundacja ma być dopiero po pełnym rozliczeniu i odbiorze inwestycji. Bank, w którym mam konto, wstępnie pyta o zabezpieczenie, choć sama dotacja jest już przyznana. Czy ktoś przerabiał, czy przy takim etapie projektu da się dostać finansowanie tylko na VAT, bez brania większego kredytu inwestycyjnego?

Dyskusja (3)

MartaKatowice 07.05.2026 19:43
Przy przyznanej dotacji często da się to spiąć, ale bank i tak zwykle patrzy na zabezpieczenie oraz termin wypłaty refundacji, więc sam fakt podpisanej umowy nie zawsze im wystarcza. Dużo zależy też od tego, czy VAT jest u Ciebie kosztem kwalifikowanym i czy w praktyce nie możesz go później odzyskać z urzędu. Jeśli odbiór i rozliczenie są blisko, bywa łatwiej, gorzej gdy wszystko przeciąga się na kilka miesięcy. Masz już z banku informację, jakiego konkretnie zabezpieczenia od Ciebie chcą?
MalgorzataLodzTorun 08.05.2026 08:28 Odpowiedź do: MartaKatowice
Marta ma rację, bo przy takiej konstrukcji projektu bank zwykle patrzy nie tylko na samą umowę o dotację, ale też na to, kiedy realnie wrócą pieniądze i z czego spłacisz pomost w międzyczasie. Z mojego doświadczenia samo przyznanie dotacji pomaga, ale przy VAT finansowanym z góry często i tak proszą o dodatkowe zabezpieczenie albo pokazanie bieżących obrotów. Duże znaczenie ma też to, czy możesz odzyskać VAT z urzędu, bo jeśli tak, to bank często traktuje temat inaczej niż wtedy, gdy VAT zostaje po Twojej stronie. Przy kwocie rzędu 68 tys. zł da się to zwykle poukładać, tylko bardziej jako krótkie finansowanie pomostowe niż „kredyt pod samą dotację”. Często decyduje też, jak wygląda harmonogram odbioru i czy refundacja jest wypłacana szybko po rozliczeniu, czy jednak termin może się przeciągnąć. Jeśli masz już podpisaną umowę, harmonogram płatności i decyzję o dofinansowaniu, to dla banku jest to plus, ale i tak badają płynność i ryzyko opóźnienia. U Ciebie kluczowe będzie raczej nie to, czy projekt jest przyznany, tylko czy jesteś w stanie przetrzymać okres do zwrotu bez napięcia na koncie. Masz w tej dotacji VAT niekwalifikowany i normalnie go odliczasz, czy on finalnie zostaje po Twojej stronie?
Weronika98 13.05.2026 07:14
Tak, da się to ogarnąć, ale banki często i tak patrzą na to jak na zwykłe finansowanie pomostowe i chcą mieć jakieś zabezpieczenie, mimo że dotacja jest już podpisana. U mnie przy podobnym układzie pomogła sama umowa o dofinansowanie, harmonogram wypłaty i cesja z refundacji, ale i tak sprawdzali zdolność i przepływy na koncie. Przy VAT część banków podchodzi ostrożniej, bo zwrot jest dopiero na końcu i przez jakiś czas całe ryzyko wisi na firmie. Masz już złożony wniosek w swoim banku czy jesteś dopiero po wstępnej rozmowie?