Pytania o spółki handlowe
DoradcaPawel
01.05.2026 18:54
Spółka komandytowa: jak rozlicza się wystąpienie komandytariusza i kiedy należy wypłacić jego udział kapitałowy?
Jestem komandytariuszem w spółce komandytowej z branży transportowej, działamy od 2021 roku i chcę wystąpić ze spółki, bo od kilku miesięcy nie mogę dojść do porozumienia z komplementariuszem. Mój wkład wynosił 180 tys. zł, a poza tym część zysku za 2024 rok została w firmie i nie była jeszcze wypłacona wspólnikom. W umowie spółki jest zapis o możliwości wypowiedzenia, ale nie ma jasno opisane, według jakiego momentu liczy się wartość udziału kapitałowego. Komplementariusz twierdzi, że rozliczenie powinno być zrobione dopiero po zakończeniu pełnego roku obrotowego, a nie na dzień mojego wystąpienia. Spółka ma też leasingi, kilka nieopłaconych jeszcze faktur i rozpoczętą inwestycję w nową flotę, więc nie wiem, czy to wpływa na wycenę mojego rozliczenia. Zastanawia mnie też, czy przy wystąpieniu bierze się pod uwagę tylko mój wkład, czy również niewypłacony zysk i aktualną wartość majątku spółki. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację i wie, jak to zwykle wygląda w praktyce oraz od kiedy biegnie termin na wypłatę?